logo


A group of volunteers, named the 'Beeleigh Mill Restoration Group' ('BMRG'), was formed in October 2009 with the objective of restoring the historic 1845 steam plant of the ancient flour mill at Beeleigh, Maldon, Essex, and eventually developing a Visitor Centre on site.

Restoration work is currently being undertaken to the engine and to the 'stone' floor (i.e. the wooden floor of the 1st floor room in which the millstones were located above the ground-floor spout room.)

Previous work has included laying a new floor in the spout room. This had to be done without disturbing the existing earth floor or the fabric of the building, so it is partly concrete paving slabs and partly a independent wooden floor.


Current Status

BOILER

Wood sheet boarding in line with the exterior wall has been fixed around the exposed end of the boiler. The ironwork which is still outside have been treated with waxoil.

A wooden walkway and steps have been erected adjacent to the top of the boiler as a viewing platform for both the boiler and the beam engine.

ENGINE

The cylinder head bolts have been removed and the head on each cylinder raised. Some oil-based mixture has been poured into each cylinder to penetrate between the piston and cylinder wall, so that the engine can be turned at a leter date. The speed governor mechanism has been dismantled, lubricated and replaced.

HURST FRAME

Each of the five stations for the drive to the millstones has been dismantled, lubricated and replaced.

The timber teeth (probably of pear or apple wood) have not been touched yet except one has been removed to show visitors.

UPPER FLOOR

Rotten joists and floorboards have been replaced to the north west and south west areas of the floor. A major project to replace the central area is under way

EXTERNAL

Weeds have been removed from the walls of the barge docks and site. A temporary free-standing low cover has been erected over six millstones which we have acquired for possible use when the upper wooden floor repair is complete.

A small car park has been constructed adjacent to the site. Planning restrictions limit its use to our volunteers only and not for visitors.


Blog

To follow